+45 6186 8611 hh@coachingzonen.com
OL rørte mig dybt. Som tidligere konkurrencesvømmer fulgte jeg tv transmissionerne fra OL svømmebassinet tæt. Jeg blev rørt over den unge danske medaljetagers succes. Ikke kun det synlige bevis – en guldmedalje. Men faktisk snarere på grund af hendes succes på det personlige plan.

Det er forebilledligt og lærerigt for mange af os, hvordan Pernille formåede at komme igennem sit livs proces, der startede med at sætte sin svømmekarriere på ”hold”. Fordi hun havde modet til at handle på, at noget i hende skreg på opmærksomhed – pause – restitution. Vel vidende at det kunne koste hende en plads i den danske OL-trup og muligheden for at svømme om medaljer.

Hun vovede at miste fodfæste for en stund.

Men hun mistede ikke sig selv… Tværtimod!

Udefra set gjorde hun nemlig det eneste rigtige. På det tidspunkt, hvor hun følte sig allermest presset, stoppede hun op. Sænkede ambitionerne, presset og kravene… Hun rettede fokus væk fra ydre omstændigheder – mål, præstation, udtagelsesstævner til indre – symptomer, følelser, tanker, motivation, behov.

Og behovet på daværende tidspunkt var at genskabe balancen fysisk, følelsesmæssigt og mentalt. Der var ikke mere energi, glæde og motivation til at fortsætte…

Pausen gjorde Pernille godt.

Hun kom tilbage! Med energi, lyst og motivation. Blev udtaget. Gik videre fra indledende heat. Toppede i semifinalen med bedste tid. Svømmede sig i finalen i hurtigste tid. Vandt… Vandt guld!

Det var en sejr på flere planer. En guldmedalje er mere end de fleste tør drømme om. Den største sejr var dog nok, at hun turde at stoppe op, finde sig selv…

Inspirereret af Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) ser jeg her fra tilskuerpladserne, at Pernille i høj grad sørgede for at få opfyldt de faktorer, der har positiv effekt på ens trivsel – og dermed også muligheden for at præstere optimalt.

NFA kalder faktorerne for de ”6 guldkorn”:

Krav: Hun fik justeret i sit liv, så der var overensstemmelse mellem krav/pres/ambitioner og de ressourcer hun havde.

Mening: Pernille fandt meningen og dermed motivationen til at fortsætte med at træne og tilbagelægge kilometer efter kilometer i svømmebassinet.

Kontrol/indflydelse: Hun tog fjernbetjeningen hjem til sig selv. Tog kontrol over sin egen balance og trivsel.

Forudsigelighed: Frem for at leve på ”autopilot” frem mod målet, så blev det tydeligt hvilke værdier, der skulle være plads til for at kunne vende tilbage til træningen i svømmebassinet.

Støtte: Hun omgav sig med mennesker, som elsker hende og støtter hende – uanset valg og fravalg. Bl.a. familie og en træner, hvis ønske blot var, at hun i første omgang skulle genfinde sin balance og sit smil.

Belønning: Undervejs når man arbejder hårdt for et mål, kan det være svært at få øje på, at indsatsen er sliddet værd. Med en guldmedalje om halsen – og allervigtigst et stort smil på læben – kulminerede det for Pernille. Hun fik sin belønning til OL.

Læs resten af min blog på Levlykkeligt om hvad vi kan lære af Pernilles historie.