+45 6186 8611 hh@coachingzonen.com

Du er ikke den eneste, der er nervøs for at dumpe til køreprøven!

Da jeg forleden spurgte den unge kvinde, hvad hun havde på hjerte, sagde hun: “Jeg er nervøs for at dumpe”. 

Køreprøven nærmede sig, og det eneste, der optog hende, var hvordan hun skulle klare, at hun dumpede. Hun var helt slukøret og pænt presset. For der var lange udsigter til at kunne gå til køreprøve på ny.

Hun var altså allerede godt i gang med at forestille sig, at køreprøven ville ende med ”dumpet”. Hun brugte mange timer på hver dag at forholde sig til spørgsmålet, hun stillede sig selv: “Hvad nu hvis jeg dumper til køreprøven”.

Når hun tænkte over det, fik hun hjertebanken og ondt i maven. Hun kunne ikke koncentrere sig om at læse lektier. Dét pressede hende yderligere, for som 3.G’er var der pænt mange afleveringer i den kommende uge.

Det havde slet ikke strejfet hende, at hun var godt i gang med at “tage sorgerne på forskud” og køre sig selv ned – fordi hun lod sig forføre af forestillingen om, at prøven ville ende dårligt.

Hun skiftede fokus og fik en bedre tilstand

I samtalen med mig lærte hun at lade sin trigger-tanke ”hvad nu hvis jeg dumper” være i fred. Og i stedet drejede hun sit fokus over på dét, der skulle til, at hun kunne hjælpe sig selv til at have den bedst mulige egen-tilstand forud for og under selve køreprøven.

Jeg fornemmede et skift i hendes humør og tilstand, så snart hun rettede sit fokus henimod dét, hun selv kunne gøre for at maksimere sine muligheder for at bestå.

Efter et par gode fif og råd fra mig, nåede kvinden frem til, at hun rent faktisk selv har indflydelse på en række ting i forbindelse med køreprøven:

  • Hun kunne øve sig i at køre i praksis
  • Hun kunne læse på teori
  • Hun kunne lade alle sine katastrofetanker være i fred
  • Hun kunne arbejde med sit åndedræt
  • Hun kunne bruge sine sædvanlige styrker – som fx at gå ind i situationen med overblik, humor og lederskab
  • Hun kunne være opmærksom på sit kropssprog og sin performance

Prioritering er også vigtig! Samtalen hos mig sluttede med en snak om, hvordan hun skulle prioritere sin tid. Inden køreprøven havde hun mange lektier og afleveringer, men døgnet har kun 24 timer – og nattesøvnen er vigtig. Så det hun lærte var, at hun måtte prioritere det vigtigste først. Og det var køreprøven lige dér.

Hun bestod!

Nu er der lige tikket en SMS ind hos mig: ”JEG BESTOD KØREPRØVEN” …

Hun bestod! Og hun lærte hvilken betydning det har at sætte fokus på dét, hun ønsker at opnå. Fremfor at lade sig fange ind af sine katastrofetanker.

Har du brug for hjælp til at bestå? 

Er du nervøs for at dumpe til køreprøven, så kan du lære at håndtere dine forestillinger og bekymringer – og i stedet stille skarpt på dét, du gerne vil opnå. Læs mere om hjælp til eksamens- og præstationsangst her