+45 6186 8611 hh@coachingzonen.com

Igennem det sidste års tid har endnu flere unge mennesker lagt vejen forbi min praksis. Stort set ens for alle er, at de føler sig ”fanget” i handlingslammelse og følelsesmæssig smerte.

Når jeg undersøger, hvad der fylder for dem, viser det sig, at de tumler med energislugende og tidskrævende tankemylder, der kvæler tro, håb og proaktivitet.

Min hjælp til dem er i første omgang at gøre det klart, at de er helt normale. Ikke sjældent hører jeg lettelsens suk, når jeg fortæller, at alle mennesker har mange tanker, og at der ikke er noget galt i det.

Jeg får dem til at se vigtigheden af at tage ejerskab for håndteringen af deres selvkritiske, negative eller bekymrede tanker – frem for at lade sig rive med. Lade sig forføre – ukritisk. Ind i en cirkulær tankeproces, der kan stå på i timevis, dagevis eller månedsvis – og på et splitsekund sætter sine spor fysisk, psykisk og kognitivt.

Ikke få unge har bevidst/ubevidst den overbevisning, at tankerne har deres eget liv. Når de popper op, så er det tankerne, der styrer én – og ikke omvendt. Den overbevisning gør alt andet lige, at de unge får en lidt laissez-faire attitude. ”Når tankerne har kontrollen, så kan jeg jo ikke gøre noget”.

”Jo, du kan”!

Jeg forklarer dem, at der en sammenhæng mellem den måde, vi håndterer vores tanker, og den tilstand vi har/skaber.

Helt nyt er det for mange unge, at vi kan lære ikke at lade os rive med af de tanker, der påvirker os negativt. Første skridt i den proces er at få bevidsthed. Jeg hjælper dem til at identificere de kritiske tanker, der kick-starter centrifugen af grublerier og bekymringer a la ”hvad nu hvis…..”

Dernæst får de en række af værktøjer, der hjælper dem til at afkoble opmærksomheden fra ”trigger-tanken”. De lærer at lade tanken være. De lærer at flytte deres indadvendte fokus ud ad. Ud i verden. Der hvor livet leves.

De unge, jeg har arbejdet/arbejder med, er afsindigt hurtige til at tilegne sig ny viden og benytte nye værktøjer. Rigtigt mange af dem mærker effekten af at træne de nye mentale værktøjer, i løbet af forbavsende kort tid.

Når de unge afslutter et forløb hos mig, sikrer jeg mig, at de:
– Forstår, at der kommer de tanker, der kommer
– Kan afkoble opmærksomheden og lade kritiske tanker, der påvirker tilstanden negativt, være i fred
– Kan flytte fokus
– Forstår, at tiden er en faktor. Jo længere tid, vi grubler/bekymrer os, jo værre får vi det
– Kan reducere tiden med grublerier og bekymringer
– Har et nyt sæt overbevisninger omkring egen tænkning fx ”Jeg har kontrol over, hvordan jeg håndterer mine egne tanker”

Med ovenstående i bagagen er de unge fulde af håb, mod og tillid til sig selv og fremtiden.

Jeg ser, at de proaktivt sætter sig mål og begynder at handle i overensstemmelse med egne værdier og kompetencer.

Det er en sand fornøjelse at være tur-guide på de unges rejse. TAK for tilliden!