+45 6186 8611 hh@coachingzonen.com

Kunsten er at leve livet i virkeligheden. Frem for at være for “selvoptaget”. Når du er for optaget af det rige ”indre liv” i hovedet, mærker du sikkert, at det går ud over dit nærvær?

Har du fået skabt en vane med at give opmærksomhed til dine tanker, forestillinger og bekymringer, bare fordi de dukker op, så kan du med garanti profitere af at komme mere tilstede.

Lev livet – i virkeligheden 

Vejen ud af hovedet, tilbage til virkeligheden, går via dine sanser. Når du bruger en eller flere af dine sanser, vil du opdage, at tanken automatisk slipper sit tag i dig. 

Når du bruger dine sanser, er du lige her. 

Tilstede. 

I nuet. 

Når du folder din visuelle sans (syn), din auditive sans (hørelse) eller fx din olfaktoriske sans (lugt) ud, er du nærværende og opmærksom i den ”virkelige” verden. 

Er du sansende og nærværende, kan du umuligt bekymre dig på én og samme tid. Du kan nemlig kun være ét sted ad gangen. 

Enten er din opmærksomhed rettet indad – på livet inde i hovedet – eller rettet ud – i virkeligheden. 

Hvis du er i tvivl, om du er til stede ”i virkeligheden”, så tjek evt. om du kan nikke genkendende til et eller flere at nedenstående eksempler: 

  • Du lander hjemme i indkørslen efter en lang dag, og kan ikke huske, hvilken vej du kørte. Fordi du i stedet gav opmærksomhed til de tanker, der dukkede op om din arbejdsdag 
  • Du sidder ved middagsbordet, men hører ikke efter, når familien spørger dig om noget. Fordi du optaget af tanker om dét, du skal lave bagefter 
  • Du forbereder dig til eksamen, men formår ikke at holde fokus på dét, du læser. Fordi du er optaget af dine tanker om, hvor dårligt det gik sidst, og hvad du skal gøre, hvis du dumper denne gang

Lev livet – i virkeligheden – ikke i hovedet  – 2 konkrete redskaber:

Når du er opmærksom på, at du kører i ”mentalt selvsving” inden i hovedet, så sig til dig selv: ”Nu flytter jeg min opmærksomhed ud af”. Sig højt hvad du helt konkret kan se foran dig. Det skal ikke være noget særligt eller ekstravagant. Beskriv blot hvad du ser foran dig – et træ, et hus, et menneske… Og vupti! Så er du tilbage i virkeligheden. 

Du kan generelt øve dig i at være nærværende i helt almindelige dagligdags situationer:

  • Nyde brusebadet – dufte til shampooen, mærke vandets varme stråler på dine skuldre
  • Være til stede på cykelturen fra A til B – mærke vinden i håret, kigge op og ud på dét, du kommer forbi
  • Nyde middagen med familien – kigge på tallerkenens indhold og farver, dufte til maden, smage bid for bid
  • Nyde årstiden – de gule rapsmarker, den blå himmel, de hvide anemoner i skovbunden, duften af nyslået græs, den dejlige smag af jordbær med fløde

Har du behov for flere værktøjer til at være til stede i virkeligheden, fremfor at være alt for optaget af det rige ”indre liv” i dit hoved, er du velkommen til at tage kontakt her. Jeg hjælper dig gerne med at sætte skub i nye strategier.