+45 6186 8611 hh@coachingzonen.com

For 12 år siden var jeg sygemeldt med stress i et par måneder. Jeg glædede mig til at komme ”Back in Business” – tilbage til kollegaer, kunder og spændende arbejdsopgaver. Samtidig var jeg lidt spændt. Jeg vidste ikke, hvordan det ville være at vende tilbage, og hvordan jeg skulle sætte kursen for at holde balancen fremadrettet.

Aftale med arbejdspladsen
Jeg lavede en aftale med min daværende chef om at starte op, på fuld tid, med samme opgaver og ansvar. Eneste forandring var, at jeg mødte kl. 8.00, frem for kl. 9.00, så jeg havde ro til at få overblik over dagens opgaver, inden mine medarbejdere og kollegaer mødte ind.

Godt at være i gang
Jeg oplevede, at det var godt at være i gang igen – bruge mine kompetencer og skabe værdi. Samtidig krævede det noget af mig at være i gang på fuld tid, på samme vilkår, som tidligere. Og jeg mærkede, at jeg var træt, når jeg kom hjem. I den første lange periode handlede livet stort set om at gå på arbejde, spise og sove.

Mødet der fik afgørende betydning!
Nogle måneder efter jeg kom tilbage efter min stresssygemelding holdt vi personalemøde. I plenum spurgte en kollega, hvornår jeg skulle ”arbejde normalt” igen – altså møde kl. 9.00, lige som de andre. Jeg blev lidt paf over spørgsmålet, og regnede med, at min chef ville svare. Der skete ingen ting. Så jeg svarede med en sugen i maven, at jeg havde en aftale med vores chef om, at jeg kunne møde tidligere ind, så længe jeg havde brug for det.

Jeg vidste ikke, at det var kronisk…
Det var min chefs bemærkning, da jeg havde svaret min kollega. Lige dér gik min verden i stå. Jeg blev lammet af følelser… Forstil dig, hvordan det føles at vende tilbage efter en stresssygemelding, løse sine opgaver, tage ansvar og gøre sit bedste over for kunderne – og så blive mødt med skepsis og manglede opbakning. Det gjorde ondt!

Fra sårbarhed til styrke!
Og lige dér, ud af det blå, kom min indre styrke på banen. Jeg fik samlet kræfter og sagt højt, at det måtte vi tale om én til én på et senere tidspunkt. Mødet fortsatte med de planlagte punkter.

Læring for livet…
Den dag og i månederne efter lærte jeg noget, som jeg til stadighed har gavn af. Jeg opdagede, at mennesker har forskellige sæt briller på, når verden opleves og filtreres.

• Jeg lærte, at uvidenhed kan få os til at stille sårende spørgsmål, uden ond hensigt. Og at manglende viden og værktøjer gør, at der ikke altid handles hensigtsmæssigt.

• Jeg lærte, at en stresssygemeldt medarbejder ikke kan forvente, at arbejdspladsen er gearet til at lægge en god plan.

• Jeg lærte, at det er godt, som stresssygemeldt, at være klædt på til selv at lægge en god plan, der tilgodeser ens tilstand, overskud, værdier, behov og ønsker.

Er du klar?

Føler du dig klar til at starte på job igen?

Har du en plan for, hvordan du bliver sluset ind igen på en god måde, så du undgår at ryge ind i stress-spiralen – og undgår oplevelser, som den jeg fortalte dig om lige før?

Har du brug for hjælp til at gå det sidste stykke vej – og fastholde den gode kurs?

Mit bedste råd til dig
Er at søge hjælp hos en professionel stressrådgiver, der har gået vejen selv. Én der ved, hvordan det er at komme tilbage efter en stresssygemelding. Én der kan give dig indsigt og de fornødne værktøjer. Én der kan stille dig spørgsmål om din tilbagevenden, som du ikke selv har tænkt over.

Kunne du tænke dig at få flere gode råd, så er du velkommen til at tilmelde dig Coachingzonens nyhedsbrev, som sendes ud 10-20 gange om året. Tilmeld her

Jeg ønsker dig al lykke og held med at vende tilbage til jobbet – med balancen i behold.

KH. Henriette