+45 6186 8611 hh@coachingzonen.com

Ifølge en undersøgelse jeg lavede for år tilbage, frygter en stor andel af de gymnasieelever, der skal op til afsluttende eksaminer, at de får et utilfredsstillende resultat, hvis de ikke får professionel hjælp i tide.

De unge oplever, at det er svært at skabe overblik, planlægge og komme i gang, før det går løs med de skriftlige og mundtlige eksaminer. Og nogen føler sig voldsomt presset af at give al for megen opmærksomhed til katastrofetankerne om, hvor galt det kommer til at gå. Det gør flere af dem så handlingslammede, at de ikke får læst nok.

Gode råd fra forældre preller af

Som forælder, kender du måske til, at det kan det være svært at være vidne til, at dit barn går ”i sort” i læseferien. Og måske forsøger du i bedste mening at komme med alverdens forslag og gode råd. De preller blot af, når dit barn oplever at have brug for noget helt andet.

Hvad siger de unge?

Flere gymnasieelever peger på, at det overhovedet ikke hjælper, at deres forældre fortæller, hvad de kan og skal gøre i læseferien, eller når de er nervøse forud for en eksamen.

En velment ”pep-talk” om, at det nok skal gå, gør ingen positiv forskel. Den skaber måske snarere en irritation hos den unge. For pensum skal stadig læses, forstås og formidles optimalt. Og det er dét, der er svært, når overskud og overblik er en mangelvare.

Hvilken hjælp søger gymnasieeleverne?

De unge ville tage imod professionel eksamenshjælp, hvis de fik muligheden, siger de. De efterlyser at kunne sparre med én, der guider dem igennem hele processen, fra eksamensfagene bliver trukket ud, til de har afsluttet den sidste eksamen og er klar til fejring med alle klassekammeraterne.

De savner konkrete redskaber, så de kan hjælpe sig selv – både før og under eksaminerne. De har brug for:

  • Redskaber til at bringe sig selv i den bedst mulige tilstand – fysisk og følelsesmæssigt
  • Redskaber til at håndtere bekymringer og forestillingsscenarier om eksamen
  • Redskaber til at skabe overskud, for at kunne skabe overblik
  • Hjælp til at få styr på eksamensdatoer, pensum, bøger, noter
  • Hjælp til at lægge en plan for læseperioden – med plads til både læsning og ”alt andet”
  • Hjælp til at genvinde og styrke troen på sig selv
  • Redskaber til at bevare roen, så det lykkes at åbne op for al nyttig viden til eksamen
  • Indsigt i kropssprog og performance

Hvordan kan du alligevel støtte op som forælder?

Selvom du giver dit barn mulighed for at få eksamenshjælp hos en professionel, kan du stadig støtte og bakke op undervejs. Udover at bidrage økonomisk til forløbet, kan det være en idé at have en åben snak. Hvad oplever dit barn selv kunne gøre en forskel – fx hjælp med vasketøj, smøre frokosten, gå en tur sammen i den friske luft.

Har dit barn brug for redskaber?

Oplever du, at dit barn (i folkeskolen, gymnasiet, på studie) kunne have gavn af redskaber til at gå kommende eksaminer i møde med større ro, så er du velkommen til at kontakte Coachingzonen for at høre om mulighederne eller læs mere her