+45 6186 8611 hh@coachingzonen.com

Når vi ikke er opmærksomme på vores drivkraft, vores motivation for at gøre ting, er vi i farezonen for komme væk fra flow og trivsel.

Min erfaring som stresskonsulent er, at rigtigt mange mennesker ikke er klar over hvad, der driver dem. Hvad der motivere til at sige ”Ja”, når de bliver inviteret til at tage fat på endnu en opgave eller udfordring.

Vidste du, at der er to typer motivationsfaktorer? Og er du klar over hvilke motivationsfaktorer, der ligger til grund for dit valg i forskellige situationer?

Da jeg underviste forleden, var det tydeligt, at deltagerne fik en ”aha-oplevelse”, da snakken faldt på motivation. Det gik op for mange, at såkaldte ”aversive” motivationsfakorer drev værket. De valgte ”til” for at undgå negative konsekvenser. Som fx kan være:

– Min kollega vil kigge skævt til mig, hvis jeg siger nej
– Min chef fyrer mig, hvis jeg fortæller, at jeg ikke kan
– Jeg får aldrig sjove opgaver igen, hvis jeg ikke siger ja nu

Det er helt naturligt, at der er vist niveau af aversive motivationsfaktorer i livet og arbejdslivet. Nogle gange er der ting, vi alle sammen bare må gøre, når vi er en del af et team, et fællesskab, en familie.

Problemet opstår, når vi overvejende er styret af konsekvenstænkning, frygt og bekymring. Det gør noget ved vores trivsel, vores tilstand og gode humør. Vi kan opleve, at balancen kommer ud af kurs, og at vi ikke længere er i kontrol.

Modsat minimerer vi risikoen for ubalance og stress, når vores valg er styret af såkaldte ”appetitive” motivationsfaktorer.

Læs resten af min blog på Levlykkeligt portalen.