+45 6186 8611 hh@coachingzonen.com

Balance i nervesystemet er vejen til velvære og forebyggelse af stress.

Det er vigtigt, at du tanker dig selv op løbende, så der er overskud på den “fysiske og mentale konto”. Det er også helt afgørende for din balance, at du restituerer og lader op efter en ekstraordinær belastning.

Det sympatiske og parasympatiske nervesystem

Lidt populært kan man kalde det sympatiske nervesystem for “speederen”, og det parasympatiske nervesystem for “bremsepedalen”. Når der er balance, er der er naturligt udsving mellem de to systemer.

Det sympatiske nervesystem er i vigør, når vi almindeligvis er aktive. Det sættes i sving og mobiliserer energi til kamp eller flugt, når større udfordringer eller farer ekstraordinært dukker op. Kroppen gøres med andre ord klar til at kunne kæmpe eller flygte. Det kan mærkes på f.eks. puls, hjerterytme og åndedræt.

Det parasympatiske nervesystem er kroppens ro/hvilesystem. Det er “aktivt” ved restitution f.eks. efter en aktivitet med høj energi eller efter en udfordrende situation. Søvn er den lige vej til det parasympatiske nervesystem.

Hold nervesystemet “i vater”

De fleste mennesker kan nikke genkendende til, at speederen er over-aktiv i perioder. Opgaver, udfordringer, pligter, problemstillinger står i kø. Og det kan være svært at prioritere tid til at træde på bremsen.

Kroppens biokemiske system er designet til at klare, at der er udsving. Det er blot vigtigt at sørge for, at der er en nogenlunde ligelig fordeling mellem de to nervesystemer.

Konsekvensen ved over-aktivitet

Der kommer en ubalance, når speederen konstant er i bund. Særligt hvis det betyder, at ro, hvile, optankning og restitution bliver en mangelvare. Kroppen udfordres for alvor, når det sympatiske nervesystem er over-aktivt i en længere tidsperiode.

At være “høj på” stresshormoner kommer med en pris. Både søvn, fornøjelse og immunforsvar bliver påvirket, når der er for stor ubalance mellem speeder og bremse. Er immunforsvaret nede, fordøjelsen belastet og søvnen svingende, er der risiko for at blive syg. Kroniske lidelser blusser op og nye kommer måske til.

Husk gerne på ordsproget: “The time to relax is when you don’t have time for it”

Skab balance i dit nervesystem

Det skønneste ville være, om balancen bare altid var der.

Kunsten er løbende at erobre tid til at være i ro/hvile-systemet ved f.eks. at sørge for at få sin søvn og træffe et aktivt valg om at “geare ned” med dét, der skaber velvære.

Virkeligheden er, at der ind imellem er bump på vejen, som påkalder sig opmærksomhed og rykker ved balancen. Når det sker, er det vigtigt at stoppe op og fokusere på, hvordan balancen genskabes.

Mindre speeder, mere bremse!

Kun ét opkald fra balance!

Balance i nervesystemet – har du det? Eller mærker du, at tiden er inde til at række ud efter min hjælp, så du kan få genskabt balancen fysisk og mentalt? I et skræddersyet coachingforløb – læs mere – får du masser af indsigt og konkrete redskaber, du kan få stor gavn af i hverdagen.