Sørg for variation og bevægelse – og bevar energien i løbet af arbejdsdagen!
For de fleste af os, er det helt ”normalt” at sidde ned, når vi spiser, ser fjernsyn, læser, studerer, er til møde eller arbejder ved pc’en. At det er blevet ”normalt”, betyder ikke, at det er ”naturligt”. Og det betyder langt fra, at det er sundt eller for den sags skyld hjerne-smart.
Kroppen har brug for variation og bevægelse – både for fysisk og mentalt velvære. Bevægelse i løbet af dagen har stor betydning for produktivitet, helbrev og energi-niveau.
Oplever du, at du løber tør for energi?
Er du en død sild om eftermiddagen?
Har du et ønske om at have energi sidst på dagen – også når arbejdsdagen slutter – så er det vigtigt at tænke variation og bevægelse ind i din dag. Vi tanker energi, når vi bevæger os; ikke når vi sidder stille.
Bevægelse er kodeordet
Mennesket er skabt til at bevæge sig for at opnå – både fysisk og mentalt – velvære. Aktivitet ilter nemlig hjernen og holder den ”skarp”. Hjernen har brug for iltforsyninger løbende igennem dagen.
At variere sin arbejdsstilling og sørge for blot 2 minutters aktivitet hver halve time er med til at ”vække” kroppens funktioner, bl.a. blodcirkulation og hormonregulering.
Når du skruer op for bevægelse i løbet af dagen, øges koncentrationen af serotonin, dopamin og noradrenalin – også kaldet ”glædeshormoner”. Og dét er med til at påvirke dit humør og dit energi-niveau. Du kan også erfare, at din døgnrytme og søvn påvirkes i positiv retning.
Konsekvenser ved stillesiddende arbejde
Vi må endelig ikke glemme, at forskningen peger på, at hukommelsen påvirkes negativt, hvis du sidder ned i for lang tid ad gangen. Regelmæssig bevægelse har til gengæld vist sig at have god effekt på evnen til at koncentrere sig og tage læring ind.
Du kender sikkert allerede til dét at blive urolig på stolen. Du skifter stilling. Du begynder at være ukoncentreret og lave overspringshandlinger. Det er et tegn! Hvorfor ikke lytte til kroppens og hjernens naturlige behov?
Bevar energien i løbet af arbejdsdagen
Min anbefaling er, at du beslutter hvilke vaner, du ønsker dig, når du er på jobbet, og når du arbejder hjemmefra:
- Hvornår sidder du ned?
- Hvornår står du op ved skrivebordet?
- Hvornår bevæger du dig?
- Hvilken slags bevægelse kan du let implementere, så du rent faktisk får bevæget dig – ikke bare en, men mange gange – i løbet af arbejdsdagen?
- Hvilke opgaver kan du fremover løse stående eller gående?
- Hvilke opgaver kræver, at du fortsat sidder ned?
Selv små forandringer kan gøre en forskel her og nu – og på længere sigt!
Har du behov for et kærligt skub til at komme i gang med at ændre arbejdsvaner, så du bevarer eller øger dit energi-niveau, så ræk ud efter min hjælp her